tisdag 12 november 2013

Att frukosten är dagens bästa energikick ska vi ta vara på Även vi som jobbar hemifrån bör tänka på att äta regelbundet och inte hoppa över måltider.





Hej och välkommen

Idag vill vi prata om ett helt annat ämne, alltså vår hälsa
Hur viktig den är och hur den påverkar oss, när vi missköter den

Vi hittade en otroligt bra artikel som Ulrika Hoffer har skrivit och som är expert på kost och mental prestation och jobbar på sidan http://www.motivation.se/halsa/kost/jag-ar-ingen-frukostmanniska





Här kommer 5 anledningar till att du VILL äta frukost varje morgon (och om man bara VILL så brukar man också kunna!):

1. Du är trött och morgonsur för att ditt blodsocker är i botten. Du kan få upp det på två sätt: genom att tillföra energi eller låta kroppen klara sig själv. Och den klarar sig, men får ta till stresshormoner för att fixa det. Trevligt att komma till jobbet med stresshormoner pumpande i blodbanorna!

2. När du låter kroppen gå på stresshormoner är det som att sätta allt annat på standby. Kroppen koncentrerar sig på överlevnad och STRUNTAR i att det är nedbrytande för kroppen. Stresshormonet kortisol, som alltså utsöndras när du går till jobbet utan frukost, är en liten djävul. Det gör dig benskör, det binder in fett runt buk och midja, det ökar blodtrycket, det tär på binjurarna (som behöver fungera för kroppens totala hormonsystem) och det bryter ner muskler. Inte coolt.

3. Du är en trafikfara. Studier har gjorts på danska lastbilschaufförer och gissa vilka som var inblandade i flest olyckor? Ja, de som inte åt frukost.

4. Hjärnan får inte energi nog att fixa lyxfunktioner som att vara trevlig, uppskatta kollegor, tänka kreativt, lösa problem. Den är programmerad att HITTA MAT. Och ofta hjälper den dig att hitta någon bullabit vid 10-tiden. Eller lockar dig att styra mot skräpmatsshaken på lunchen.

5. Stresshormonerna äter bokstavligen lite av din hjärna. Man förlorar helt enkelt hjärnceller på stresskontot. Svält (som att skippa frukost är för kroppen) är en av de värsta stressfaktorerna för kroppen. Även om vi tror att vi inte hinner äta, så skulle jag vilja vända på det och säga: Vi hinner inte låta bli.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Att frukosten är dagens bästa energikick ska vi ta vara på
Även vi som jobbar hemifrån bör tänka på att äta regelbundet och inte hoppa över måltider. 
Vi får bättre inlärning och mer inspiration och mer glädje

Det var allt för denna gång
 
Njut nu av dagen :)


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar